Informatie voor vrijwilligers

Vrijwilligers maken De Opstap mogelijk

De Opstap werkt met een team van gemotiveerde vrijwilligers. Zij dragen 24 uur per dag en 7 dagen per week de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gang van zaken. Zij zorgen voor een goede sfeer in het logeerhuis en zijn het aanspreekpunt voor onze gasten. Zij bieden opvang en ondersteuning aan de gasten en hun achterban, maar zijn er ook voor de gezelligheid.

Het huis ligt naast het huis van Waardig Wonen waar 7 dagen per week gedurende 24 uur per dag medewerkers zorg en begeleiding aanwezig zijn als achterwacht voor zorg, begeleiding en extra veiligheid.

Wat zijn je taken als vrijwilliger?

Onze gasten kunnen een beroep doen op de vrijwilligers voor een praatje of gesprek, spelletje, wandeling of een andere wens. De vrijwilligers zijn er verantwoordelijk voor dat de kamers, de gangen en het sanitair er verzorgd uitzien en zij zorgen voor de maaltijden. In De Opstap is de zelfredzaamheid van de gasten belangrijk. De gasten doen, net als thuis, dan ook zoveel mogelijk zelf of samen met de vrijwilligers.

De vrijwilligers verrichten geen medische handelingen of speciale zorgtaken. Zo nodig kan daarvoor een wijkverpleegkundige van de thuiszorg of een huisarts in het huis langs komen. Het huis ligt naast het huis van Waardig Wonen waar 7 dagen per week gedurende 24 uur per dag medewerkers zorg en begeleiding aanwezig zijn als achterwacht voor zorg, begeleiding en extra veiligheid. De gasten kunnen, als zij dat willen, een beroep doen op de vrijwilligers om van te voren al een aantal zaken te regelen die nodig zijn bij de terugkeer naar huis, zoals huishoudelijke hulp, maaltijden en alarmering.

Vrijwilligers voor overdag en ’s nachts

Ons uitgangspunt is dat er overdag twee vrijwilligers in het huis aanwezig zijn en ’s nachts een slaapwacht. Wij hebben daarom zowel vrijwilligers nodig voor overdag als slaapwachten voor ‘s nachts. Iedere vrijwilliger kan zichzelf via een roostersysteem voor bepaalde diensten inroosteren. Een vrijwilliger is tenminste een of twee dagdelen per week beschikbaar en doet ook af en toe dienst in het weekend. Ook in het weekend en in de nacht zijn er de medewerkers van Waardig Wonen er als achterwacht zodat een vrijwilliger er nooit alleen voor staat.

Wat bieden wij?

In De Opstap verricht je als vrijwilliger gevarieerd en zinvol werk waarbij je deel uitmaakt van een enthousiast team. De vrijwilligers krijgen begeleiding en ondersteuning van een coördinator. Wij bieden ook een basiscursus en aanvullende scholingen. Ook zijn er regelmatig themabijeenkomsten en evaluatiebijeenkomsten. De waardering vindt je in het werk, van de gasten en je collega’s maar ook vanuit de organisatie Waardig Wonen door “samen uit eten te gaan of andere uitjes”, en attenties bij bijzondere gelegenheden. De reiskosten worden vergoed.

Wil je bij ons aan de slag?

De Opstap is altijd op zoek naar mensen die graag iets voor een ander doen. We streven ernaar iedere vrijwilliger te laten doen waar hij of zij goed in is. Meer weten over vrijwilliger worden of aanmelden? Neem dan contact met ons op.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.


Folder: Download hier de folder van De Opstap
Flyer: Download hier de flyer voor vrijwilligers
Filmpje: Bekijk hier een filmpje over De Opstap

Scroll naar boven