Informatie voor gasten

Logeerhuis De Opstap: een plek om je thuis te voelen!

Woont u in of rondom Groningen, Ten Boer of Haren en kunt u zich thuis even niet redden of andere situaties dat u als mantelzorger er alleen voor staat, dan kunt u zich aanmelden voor het logeerhuis De Opstap. Het gaat dan om mensen die:

 • tijdelijk geen beroep kunnen doen op een mantelzorger, zoals een partner of familielid omdat die een adempauze nodig hebben of er even tussen uit willen. Daarmee wordt ook overbelasting van de mantelzorgers voorkomen.
 • na bijvoorbeeld een opname in het ziekenhuis wel graag naar huis willen maar hierbij nog niet voldoende terug kunnen vallen op hun partner, familie, buren of vrienden of andere situaties die dat belemmeren.

Het uitgangspunt: U doet, net als thuis, zoveel mogelijk zelf. U houdt ten alle tijden zelf de regie. De vrijwilligers van De Opstap zijn er om u te ondersteunen. Zij zorgen voor het huishouden en de maaltijden. U kunt bij hen terecht voor een praatje; ze bieden graag een luisterend oor. Speelt u graag een spelletje of heeft u zin in een wandeling? Ook hiervoor kunt u een beroep doen op onze vrijwilligers. We doen er alles aan om u een zo prettig en ontspannen mogelijk verblijf te bieden zodat u straks weer klaar bent om naar uw eigen huis te gaan.

Het verblijf in De Opstap kan variëren van enkele dagen tot drie weken; in bijzondere situaties ook langer. In overleg biedt De Opstap ook plaats aan gasten met andere, specifieke zorgvragen.

Het logeerhuis aan de Molukkenstraat in Groningen is modern en heeft een ruime gemeenschappelijke woonkamer, een keuken, vijf logeerkamers, drie badkamers en een kleine kantoorruimte. De Opstap heeft plek voor vijf gasten.

Als gast van De Opstap heeft u een eigen kamer. De toiletten en douches worden gedeeld. Het gebouw is rolstoelvriendelijk en beschikt over een lift. De Opstap ligt in de Korrewegwijk met winkels en openbaar vervoer op loopafstand.

Wij bieden opvang in een warme en huiselijke omgeving. U doet, net als thuis, zoveel mogelijk zelf of samen met onze enthousiaste vrijwilligers.
Er zijn 24 uur per dag vrijwilligers aanwezig. De vrijwilligers zorgen voor het huishouden en de maaltijden, maar zijn er ook voor een praatje of gesprek, een spelletje of een wandeling met de gasten in de buurt. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor het schoonhouden van het logeerhuis. De vrijwilligers verrichten geen medische handelingen en speciale zorgtaken. Daarvoor wordt zo nodig de thuiszorg, een wijkverpleegkundige of huisarts ingeschakeld.

Het huis ligt naast het huis van Waardig Wonen waar 7 dagen per week gedurende 24 uur per dag medewerkers zorg en begeleiding aanwezig zijn die als achterwacht aanwezig voor extra veiligheid.

VOOR WIE IS DE OPSTAP GESCHIKT?

Logeerhuis De Opstap biedt een plek aan volwassenen:

 • met een mantelzorger waar mee wordt samengewoond of andere mantelzorgers bijv. familieleden, die even op adem moet komen of een korte periode niet in de gelegenheid is om voor de ander te zorgen;
 • die gedurende een periode wat extra zorg en aandacht nodig hebben en dat thuis niet kunnen krijgen;
 • van 18 jaar en ouder, die in andere situaties nog niet thuis kunnen zijn bijvoorbeeld na ontslag uit een ziekenhuis als de woonsituatie nog adequaat is en er onvoldoende mantelzorgondersteuning is
 • die zich zelfstandig kunnen voortbewegen en voldoende zelfredzaam zijn om ‘s nachts met meerdere gasten in het logeerhuis te verblijven;
 • die voor de duur van maximaal drie weken – in bijzondere situaties langer – een plek nodig hebben voor herstel of verblijf;
 • die inwoner zijn, of wiens mantelzorger(s) inwoner is/zijn van de gemeente Groningen.
VOOR WIE IS DE OPSTAP NIET GESCHIKT?

Logeerhuis De Opstap is niet geschikt voor gasten die:

 • meer ondersteuning nodig hebben dan de vrijwilligers in combinatie met de thuiszorg of huisarts aan ondersteuning kunnen bieden;
 • kampen met verslavingsproblematiek;
 • mensen met de diagnose dementie in een te ver gevorderd stadium;
 • geen vaste woon- of verblijfsplaats hebben (daklozen);
 • zich in een terminale levensfase bevinden.

Wij merken vaak dat het niet duidelijk is in welke mate dit speelt; neem daarom wel even contact op om uw individuele situatie te kunnen bespreken.


Praktische informatie

Geen indicatie nodig: Voor een verblijf in De Opstap is geen indicatie nodig.
Voor medische handelingen en speciale zorgtaken kan zo nodig een wijkverpleegkundige van de thuiszorg of een huisarts in het logeerhuis langs komen. Het huis ligt naast het huis van Waardig Wonen waar 7 dagen per week gedurende 24 uur per dag medewerkers zorg en begeleiding aanwezig zijn die als achterwacht aanwezig voor extra veiligheid.

Verblijfsduur: Het verblijf in De Opstap kan variëren van enkele dagen tot drie weken. In overleg kan er van de verblijfsduur worden afgeweken.

Eigen bijdrage: Wij vragen van de gasten een eigen bijdrage van € 15,- per etmaal voor eten en drinken.
Voor gasten die geen eigen bijdrage kunnen betalen, wordt er gezamenlijk naar een oplossing gezocht.

Folder: Download hier de folder van De Opstap
Filmpje: Bekijk hier een filmpje over De Opstap


Aanmelden

Met alle gasten wordt voorafgaand aan het logeren een kennismakingsgesprek gevoerd. Tijdens het kennismakingsgesprek bekijken vrijwilligers van de werkgroep ontvangst of het logeerhuis en de vrijwilligers kunnen bieden wat er in uw persoonlijke situatie nodig is. Als de kennismaking voor beide partijen bevalt, kan de datum voor een warm welkom in het logeerhuis worden ingepland. Dit onder het voorbehoud dat er een kamer vrij is voor de gewenste periode. Als er sprake is van spoed, dan maken we heel snel een afspraak.

Natuurlijk bent u welkom om eerst eens te komen kijken bij De Opstap voordat u beslist of u wilt komen logeren. In overleg is het doorgaans ook mogelijk om een nachtje te komen proeflogeren.

Voor informatie of het aanvragen van een kennismakingsgesprek kunt u telefonisch contact opnemen met De Opstap.

Ook ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners kunnen gasten aanmelden.

Wilt u meer informatie of wilt u zich direct aanmelden?
Onze gegevens staan op Contact


Verhalen

Scroll naar boven