RTV Noord – 3 april 2024 | Logeerhuis De Opstap gaat weer open: ‘Deze voorziening is onmisbaar in Groningen’

Logeerhuis De Opstap in Groningen, dat hulp biedt aan bijvoorbeeld overbelaste mantelzorgers, gaat weer open. De voorziening moest vorig jaar sluiten vanwege een tekort aan vrijwilligers.
‘We hebben al één gast’, zegt coördinator Aafke Ostijen. ‘We zijn druk bezig met het werven van vrijwilligers en we zijn er bijna. Binnenkort kunnen we volledig open.’
Minder vrijwilligers nodig dankzij de buren
De Opstap had eerder zeventig vrijwilligers, maar door een samenwerking met de buren van Waardig Wonen denken ze nu genoeg te hebben aan dertig tot 35 mensen.’
Ostijen: ‘Bij Waardig Wonen zitten mensen met dementie en daar zijn altijd hulpverleners aanwezig. Daardoor hoeven onze vrijwilligers ook niet meer met z’n tweeën te zijn. Het is fijn dat, als ze alleen zijn, er altijd iemand is aan wie ze iets kunnen vragen.’

Als ik op de bel druk, zijn ze er en bieden ze een luisterend oor
Kamlawatie Ramnarain – gast in De Opstap

Volgens Ostijen is een logeerhuis onmisbaar in Groningen. ‘Veel mantelzorgers zijn overbelast. Dan is het fijn dat de zorg even twee weken kan worden overgenomen. Maar we zijn er ook voor mensen die uit het ziekenhuis komen en nog niet alles alleen kunnen. De thuiszorg kan gewoon mee naar De Opstap.’
‘Ik krijg alles wat ik wil’
De enige gast die momenteel in De Opstap verblijft, is Kamlawatie Ramnarain. ‘Ik ben ziek en ik heb thuis geen mensen die me kunnen verzorgen. Mijn man is overleden en ik heb geen kinderen. Hier zijn lieve zusters en één broeder. Ik krijg alles wat ik wil. Als ik op de bel druk, zijn ze er en bieden ze een luisterend oor. ’s Morgens word ik gewassen door Thuiszorg en mijn medicatie krijg ik van Waardig Wonen. Ik word met alles geholpen, dag en nacht. Het is heel goed dat zoiets bestaat in Groningen.’
Ostijen denkt dat niet alleen cliënten profiteren van De Opstap, maar ook de vrijwilligers. ‘Mensen weten niet hoe mooi het is om vrijwilligerswerk te doen. Het is dankbaar werk; je hebt er zelf ook heel veel aan.’

Neem een kijkje in De Opstap

Scroll naar boven