Eerste jaar van logeerhuis De Opstap succesvol verlopen.

Het eerste jaar van het logeerhuis De Opstap in de Molukkenstraat te Groningen is succesvol verlopen. Het logeerhuis, dat in januari 2017 werd geopend, is een goed draaiende organisatie geworden. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2017. In de eerste helft van 2017 moest De Opstap naamsbekendheid krijgen en bleef het aantal gasten nog bescheiden. Maar na de zomermaanden nam de belangstelling voor het logeerhuis sterk toe en waren alle vijf bedden van De Opstap regelmatig bezet.

De Opstap biedt plek aan vijf gasten die bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname nog verder moeten herstellen. Ook mensen die van mantelzorg afhankelijk zijn kunnen in De Opstap logeren om de mantelzorger een adempauze te geven. Als gasten zorg nodig hebben kan, net als thuis, de thuiszorg, wijkverpleegkundige of huisarts worden ingeschakeld. De gasten dragen een bescheiden vergoeding per dag bij. Het logeerhuis wordt vrijwel volledig gerund door vrijwilligers en is uniek voor het Noorden van het land.

Gasten

In 2017 hebben 36 gasten in de Opstap gelogeerd. Zij vinden De Opstap een mooie plek. Zij zijn vooral te spreken over de aandacht die ze van de vrijwilligers krijgen en de warme, huiselijke sfeer die zij in het logeerhuis aantreffen. De meeste gasten verblijven in De Opstap om te herstellen. Ook zijn er gasten die regelmatig terugkomen en zo af en toe een week of een weekend in De Opstap logeren om hun mantelzorgers te ontlasten.

Vrijwilligers

Het is De Opstap gelukt om meer dan 50 vrijwilligers voor het logeerhuis aan te trekken. De vrijwilligers hebben zich er enorm voor ingezet om mensen die niet op een eigen netwerk terug kunnen vallen, te helpen en in een gezellige sfeer op te vangen. Bijna 90% van de vrijwilligers komt uit de stad Groningen, de rest uit de omliggende gemeenten. Alle vrijwilligers worden begeleid door Humanitas Groningen.

Verwijzers

De meeste gasten melden zich zelf voor het logeerhuis aan maar zij worden ook naar De Opstap verwezen door huisartsen, thuiszorg en (transfer)verpleegkundigen van de Groningse ziekenhuizen.
Om het jaarverslag te lezen kunt u op volgende link klikken Jaarverslag De Opstap 2017