Via het kennisnetwerk Logeerhuizen kwamen we in contact met het Logeerhuis Kapstok in Venray. Al snel bleek dat we veel overeenkomsten hadden. Nieuwsgierigheid geworden gingen we afgelopen 3 maart met vier vrijwilligers van De Opstap naar Venray. We werden er bijzonder vriendelijk en enthousiast ontvangen.

Kapstok en De Opstap zijn beiden niet aangesloten bij een professionele zorgorganisatie. Ze worden zo goed als volledig door vrijwilligers gerund. De vrijwilligers maken het logeerhuis bijzonder voor de gasten. Respect, aandacht, de tijd nemen voor een gast, zodat die werkelijk even tot rust kan komen, wordt door de gasten duidelijk gewaardeerd.
We richten ons weliswaar op dezelfde doelgroepen, maar de verhoudingen zijn anders. De Opstap heeft meer herstelgasten; Kapstok meer respijtgasten, waaronder ook mensen met dementie.
Hoe we onze organisaties voor het voetlicht brengen, hoe we onze vrijwilligers kunnen blijven inspireren en enthousiasmeren, leverden aan beide kanten nieuwe inzichten en ideeën op! Eén ding was duidelijk: Kapstok én De Opstap hebben een unique sellingpoint in handen.
Een logeerhuis is echter nog steeds een vreemde eend in de bijt in zorg- en gemeenteland. Erkenning voor onze toegevoegde waarde is wel meer en meer ontstaan. Wij kunnen zorgen voor een minder snelle gang naar een verpleeghuis of een korter verblijf in het ziekenhuis. Desondanks vertaalt dit zich nog niet in een structurele financiering door de overheid c.q. zorgverzekeraars. Voor het landelijk netwerk van logeerhuizen ligt hier dan ook nog een belangrijke opgave.
Hoe dan ook kijken we terug op een erg interessant bezoek. We hebben veel inspiratie en nieuwe ideeën opgedaan én achter gelaten. Dit is vast niet de laatste keer dat we elkaar gesproken hebben.
Bent u, als verwijzer, organisatie of als fondsenverstrekker door dit verhaal geïnteresseerd geraakt? Wilt u met ons een keer nader in gesprek gaan? Mail gerust naar info@deopstap050.nl en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.